Steven Loricco

“Mooi om uiteindelijk mijn 3D-ontwerp als echte machine terug te zien.”

Mijn Unisign verhaal: Steven heeft Belgisch-Italiaanse roots. Zijn grootvader verhuisde ooit van Italië naar België om in de mijn van Waterschei in Genk te gaan werken. Ook zijn andere grootvader werkte er ‘boven de grond’ als tekenaar. En Steven’s vader later ook als onderhoudsmonteur. Techniek en tekenen zitten bij Steven in de familie. Niet zo vreemd dus dat hij nu mechanical engineer is bij Unisign.

Hoe Steven dan vanuit Genk in Panningen is terechtgekomen? Steven: “In Genk had je vroeger veel industrie rondom de Ford-fabriek. Heel veel bedrijven waren toeleverancier van de autoassemblagefabriek. Toen Ford in 2014 zijn deuren sloot, stortte de industrie in. Ik studeerde Elektromechanica op de hogeschool in Diepenbeek. Van een vriend kreeg ik de tip om in Nederland te solliciteren. Omdat hier meer werkgelegenheid was en mijn kans op een baan dus groter, heb ik bij Unisign gesolliciteerd. Ik had nog nooit van Unisign gehoord. Nu ik er al een tijd werk weet ik zeker dat er in Nederland maar weinig bedrijven zijn die op zo’n hoog niveau CNC-machines maken.”

Gelijktijdig met Steven solliciteerde ook Timothy Taramaschi op de functie van mechanical engineer. Steven lacht: “Da’s wel een leuk verhaal. Ik ken Timothy al heel lang, we hebben samen op school gezeten. Ook hij heeft Italiaanse roots. Toen ik voor het sollicitatiegesprek kwam, zag ik per ongeluk op de gastenlijst bij de balie zijn naam staan. Heb ‘m toen nog voor de grap gebeld met de vraag of hij mijn baan wilde inpikken. Nu zijn we alweer 10 jaar collega’s.”

De afdeling Engineering van Unisign, ook wel ‘de tekenkamer’ genoemd, bestaat uit 12 engineers. Steven is één van hen. Samen met collega’s is hij verantwoordelijk voor het bedenken en uitwerken van de machineontwerpen. Steven: “In de tien jaar dat ik hier nu werk heb ik nog nooit twee keer dezelfde machine ontworpen. Dat komt omdat Unisign heel sterk is in het toespitsen van een CNC-machine op de specifieke wensen van een klant. De basis van een machine is hetzelfde. Maar je kunt als klant opties toevoegen, zoals bijvoorbeeld een compleet beladings- of transportsysteem.”

Voor Steven begint een ontwerp met een ruw idee en het opzetten van grove 3D-modellen. Na berekeningen volgen gedetailleerde 3D-modellen. En tot slot, als dat allemaal klopt, 2D-tekeningen en samenstellingstekeningen voor zijn collega’s van werkvoorbereiding en montage. Steven: “Op school werkte ik met het 3D-pakket Inventor. Dat vond ik echt interessant. Bij Unisign werken we daar ook mee. Het mooie bij Unisign is, dat ik de ontwerpen die ik in 3D maak later ook in werkelijkheid terugzie. Een CNC-machine die ik met collega’s ontwerp, wordt hier compleet in eigen huis gebouwd. Hoe bijzonder is dat?”

Voor een klant in China die zes Unitwin-machines bestelde, bedacht en ontwierp Steven samen met collega-engineers een beladingsconcept. Steven: “Dat was een hele hal vol aan CNC-machines en beladingssystemen. De producten die bewerkt moesten worden, in dit geval voorassen voor vrachtwagens, moesten automatisch vanuit één centrale locatie verdeeld worden en in onze CNC-machines worden geladen. En na de bewerking automatisch worden verzameld op een centrale plek.”

Op dit moment werkt hij aan een project met een Unimast-machine. Dat is een dedicated CNC-machine voor de bewerking van heftruckmasten. Steven ontwerpt op wens van de klant een transportsysteem. “De heftruckmasten moeten eerst naar een zaagmachine worden getransporteerd, waar ze op de juiste lengte worden gezaagd. Van daaruit gaan ze naar de Unimast-machine. Na de bewerking moeten ze naar een bepaalde locatie in de fabriekshal. Deze hele productielijn ontwerp en teken ik samen met een aantal collega’s. Bij veel leveranciers koop je alleen een CNC-machine. Bij Unisign denken we veel verder mee met onze klanten.”

Toen Steven zijn allereerste machine had ontworpen, mocht hij mee naar Frankrijk voor de montage bij de klant. “Dat was een bijzonder moment. Dan zie je ook hoe je collega’s het aanpakken, wat ze meemaken en waar ze tegenaanlopen. In een 3D-model op mijn beeldscherm past natuurlijk alles perfect. Maar in de praktijk kan het wel eens anders zijn. Dan is het fijn dat je op basis van de kennis en ervaring van de monteurs een ontwerp kunt verbeteren voor een volgende machine. Hun feedback is waardevol voor mij. Die probeer ik na een project ook altijd op te halen en te verwerken in mijn tekeningen.”

Wat Steven erg prettig vindt bij Unisign is de open en informele werksfeer. “Ik heb fijne collega’s bij wie ik altijd kan aankloppen als ik hulp nodig heb. Zo spar ik ook regelmatig met Paul van Ruth, onze directeur. Als ik ergens niet uitkom overleg ik met hem en lossen we het samen op. Hij heeft zelf ook een engineeringsachtergrond en natuurlijk ontzettend veel ervaring.”

Hoe Steven Unisign aan potentiële nieuwe collega’s zou verkopen? “Unisign is een uniek maakbedrijf. Je krijgt hier veel vrijheid en verantwoordelijkheid, en dat geeft veel voldoening. Maar het moet wel goed zijn wat je doet. De lat ligt hoog.”

In zijn vrije tijd houdt Steven zich vooral bezig met de belangrijkste bijzaak van de wereld: voetbal. “En dan vooral als supporter van KRC Genk, de beste ploeg van België. Samen met mijn vader en tweelingbroer probeer ik alle thuiswedstrijden bij te wonen.” Steven lacht: “Ja, ik heb zelf ook gevoetbald. Maar mijn niveau was niet hoog genoeg.”

Spreekt het verhaal van Steven je aan? En wil je een keer komen kijken? Meld je aan voor een vrijblijvende rondleiding of bezoek onze vacaturepagina.

29 mei 2024